Tag Archive | "anglia"

Policia australiane mbyll hetimet kundër Wikileaks


Policia australiane ka ndërprerë hetimet kundër platformës së internetit Wikileaks. Publikimi i depesheve të diplomacisë amerikane nuk është në kundërshtim me ligjin australian, tha kryeministrja Julia Gillard në Canberra. Ministri australian i Drejtësisë, Robert McCellanland, deklaroi se drejtësia australiane nuk përgjigjet për këtë rast. Por nëqoftëse pas publikimeve të reja do të konstatohen momente të tjera dyshimi, ajo do të bëhet aktive. Themeluesi i Wikileaks Julien Assange u lirua të enjten në Londër nga burgu me kushte pas pagesës së një kaucioni. Suedia kërkon me urdhërarrest ndërkombëtar dorëzimin e tij për shkak të akuzave për përdhunim dhe abuzim seksual.

Posted in BotaComments Off on Policia australiane mbyll hetimet kundër Wikileaks

Gjermania fiton, Anglia largohet nga Botërori


Gjermania fitoi me Angline 4 – 1 dhe pret te ndeshet me fituesen e ndeshjes se sotme te ores 20:30 Argjentina me Meksiken

Dt 28 do te ndeshen:

Ora 16:00
Hollande – Sllovakia

Ora 20:30
Brazil – Kili

Posted in SportComments Off on Gjermania fiton, Anglia largohet nga Botërori

Gana në cerekfinalet e Botërorit


Gana fitoi sot me Shba 2 -1, duke u bere skuadra e dyte qe shkon ne cerekfinale, per tu ndeshur me Uruguain me dt 7 Korrik

Neser do te jene perballe

ne oren 16:00
Gjermania – Anglia

ne oren 20:30
Argjentina – Meksika

Posted in SportComments Off on Gana në cerekfinalet e Botërorit

Shba dhe Anglia fitojnë në Grupin C


Rezultatet per Grupin C

Sllovenia – Anglia           0 – 1
Shba – Algjeria              1 – 0

Kalojne ne turin tjeter:

Shba        5 Pike
Anglia       5 Pike

Ne dt 23 ora 20:30 do te luajne per Grupin D:

Gana – Gjermania      
Australia – Serbia      

Rezultatet e Grupit D

Gana               4 Pike
Gjermania        3 Pike
Serbia              3 Pike
Australia          1 Pike

Posted in SportComments Off on Shba dhe Anglia fitojnë në Grupin C

Gjermania humb ndeshjen me Serbinë


Rezultatet e ndeshjeve te dites se tete, dt 18

Gjermania – Serbia    0 – 1
Slovenia – Shba        2 – 2
Anglia – Algjeria        0 – 0

Ne diten e nente, dt 19 do te luajne:

Hollande – Japoni          ora 13:30
Gana – Australia            ora 16:00
Kamerun – Danimarke    ora 20:30

Piket e shteteve sipas grupeve jane:

Ne Grupin A

Uruguaji                4 Pike
Meksika                4 Pike
Afrika e Jugut        1 Pike
Franca                  1 Pike

Grupi B

Argjentina             6 Pike
Korea e Jugut        3 Pike
Greqia                  3 Pike
Nigeria                  0 Pike

Grupi C

Slovenia          4 Pike
Shba              2 Pike
Anglia             2 Pike
Algjeria           1 Pike

Grupi D

Gana             3 Pike
Gjermania      3 Pike
Serbia           3 Pike
Australia        0 Pike

Grupi E

Hollanda       3 Pike
Japonia        3 Pike
Kameruni      0 Pike
Danimarka    0 Pike

Grupi F

Italia                1 Pike
Paraguai          1 Pike
Zelanda e Re   1 Pike   
Slovakia          1 Pike   

Grupi G

Brazili                    3 Pike
Bregu i Fildishtë     1 Pike
Portugalia              1 Pike
Korea e Veriut        0 Pike

Grupi H

Kili                  3 Pike
Zvicra              3 Pike
Honduras         0 Pike
Spanja             0 Pike

Posted in SportComments Off on Gjermania humb ndeshjen me Serbinë

Botërori 2010 në ditën e dytë


Ndeshjet e dites se dyte te Boterorit 2010 perfunduan:

Korea e Jugut me Greqine 2 – 0
Argjentina me Nigerine 1 – 0
Anglia me Shba 1 – 1

Perfundoi takimi i pare per skuadrat e Grupit A dhe B, renditja:

Ne Grupin A

Afrika e Jugut    1 Pike
Meksika            1 Pike
Uruguaji            1 Pike
Franca              1 Pike

Grupi B

Korea e Jugut    3 Pike
Argjentina          3 Pike
Nigeria              0 Pike
Greqia               0 Pike

Per Grupin C
Ne diten e trete do te ndeshen Neser:

Slovenia – Algjeria ora 13:30

Dhe Grupin D
Serbia – Gana ora 16:00
Gjermania – Australia 20:30

Posted in Bota, SportComments Off on Botërori 2010 në ditën e dytë

61 vjetori i krijimit të Këshillit të Evropës


Këshilli i Evropës është themeluar më 5 maj të vitit 1949, me marrëveshjen që nënshkruan në këtë datë 10 vende të Evropës, Belgjika, Danimarka, Franca, Holanda, Anglia, Irlanda, Suedia, Italia, Luksemburgu dhe Norvegjia.
   
Këshilli i Evropës (KE), i cili po feston 61-vjetorin e themelimit, është një institucion i formuar pas Luftës II Botërore, me idenë që Evropa të mos e jetojë përsëri tragjedinë që jetoi gjatë kësaj lufte, nga ku doli me humbje të mëdha materiale dhe shpirtërore. Objektivi kryesor i Këshillit me qendër në qytetin Strasburg të Francës, është përcaktuar të jetë ngulitja në Evropë e sigurisë dhe bashkëpunimit në vend të tensionimit dhe luftërave…

Për këtë qëllim, më 5 Maj të vitit 1949, 10 vende të Evropës, Belgjika, Danimarka, Franca, Holanda, Anglia, Irlanda, Suedia, Italia, Luksemburgu dhe Norvegjia nënshkruajnë  marrëveshjen me anë të së cilës themelohet Këshilli i Evropës…

Në vitin pasues të themelimit të Këshillit të Evropës, pra në 1950-n, në këtë institucion marrin pjesë me cilësinë e vendeve themeluese edhe Turqia, Greqia dhe Islanda…

Edhe në vitet e mëvonshme, së pari me pjesëmarrjen e vendeve të Evropës Perëndimore, më vonë pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik me pjesëmarrjen e vendeve të Evropës Lindore dhe me atë të disa vendeve të ish-Bashkimit Sovjetik që fituan pavarësinë, numri i vendeve anëtare në këtë institucion arriti në 46. Së fundmi më 11 maj 2007, në Këshillin e Evropës mori pjesë Mali i Zi. Kështu numri i vendeve anëtare bëhet 47…

Në Këshillin e Evropës ka edhe vende që marrin pjesë si vëzhguese. SHBA-ja, Japonia, Kanadaja, Vatikani dhe Meksika marrin pjesë si vende me statusin e vëzhgueses në Komitetin e Ministrave të Këshillit të Evropës, ndërsa Izraeli, Kanadaja dhe Meksika kanë statusin e vendit vëzhgues në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës…

Në bazë të statusit në Këshillin e Evropës mund të bëhen anëtare të gjitha vendet evropiane që respektojë dhe janë besnike ndaj parimeve të       respektimit të supremacisë së ligjit, të drejtave dhe lirive themelore të njeriut.

Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (APKE), duke patur për qëllim zhvillimin e marrëdhënieve me vendet që kanë bërë kërkesë për t’u anëtarësuar në Këshillin e Evropës dhe garantimin e mbështetjes për përgatitjen e tyre për anëtarësim në Këshill, u jep këtyre vendeve statusin “e të Ftuarit të Posaçëm”. Vendet që fitojnë këtë status, marrin pjesë me nga një delegacion parlamentar në punimet e APKE-së dhe komisioneve të saj të ndryshme. Kështu vendeve të interesuara nga njëra anë u jepet mundësia të informohen dhe fitojnë eksperiencë rreth funksionit të Këshillit të Evropës, ndërsa nga ana tjetër u krijohet mundësia të bëjnë vlerësimin se në çfarë fushash mund të përfitojnë ato prej Këshillit të Evropës.

Tani le tu hedhim një sy synimeve të Këshillit të Evropës. Ato mund t’i përmbledhim në katër kapituj kryesorë…

– Mbrojtja dhe fuqizimi i parimeve të të drejtave të njeriut, demokracisë pluraliste dhe shtetit ligjor;

– Zgjidhja e problemeve të racizmit, ksenofobisë, lëndëve narkotike dhe mjedisit;

– Kontributi për formimin dhe zhvillimin e identitetit kulturor evropian;

–  Mundësimi i arritjes së kushteve më të mira të jetesës për shtetasit e vendeve anëtare.

Punimet e Këshillit të Evropës në fushat e sipërpërmendura zakonisht përfundojnë me përgatitjen e Konventave ose Protokolleve. Këshilli nuk është kufizuar vetëm me përgatitjen deri më sot e 209 Konventave dhe Protokolleve, si dhe arritjen e integrimit ndërmjet vendeve anëtare, por ka realizuar njëkohësisht edhe qëllimin për krijimin e normave të përbashkëta dhe të një sistem ligjor evropian.

Punimet e Këshillit të Evropës drejtohen nga: Komiteti i Ministrave, që përfaqëson qeveritë; Asambleja Parlamentare, që përfaqëson parlamentet kombëtare dhe Kongresi për Autoritetet Lokale dhe Rajonale, që përbëhet nga kryetarët e bashkive të vendeve anëtare ose përfaqësuesit e administratave vendore. Të tre këto organe punojnë me mbështetjen e Sekretarisë së formuar prej nëpunësve që drejtohen nga Sekretari i Përgjithshëm, i cili zgjidhet një herë në 5 vjet.

Buxheti i Këshillit të Evropës garantohet nga vendet anëtare. Gjuhët zyrtare të Këshillit janë anglishtja dhe frëngjishtja.

Në Këshillin e Evropës nuk janë anashkaluar as mekanizmat e kontrollit me përgjegjësitë e vendeve anëtare. Kontrolli në Këshillin e Evropës bëhet nga: Komiteti i Ministrave, që formon krahun qeveritar; Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës(APKE), e cila formon krahun parlamentar; si dhe administratat vendore, që kryejnë aktivitetin në kuadër të Kongresit të Autoriteteve Lokale dhe Rajonale (KALR). Gjithashtu ekzistojnë edhe marrëveshje që zotërojnë mekanizmat e tyre të kontrollit, ndër të cilat më të njohurat janë Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe Konventa Evropiane për Parandalimin e Torturës.

Turqia, si një nga vendet themeluese më të vjetra të këtij Këshilli, i kushton rëndësi të madhe qoftë marrëdhënieve të saj me institucionin, qoftë edhe pozicionimit të duhur të institucionit në arkitekturën evropiane. Turqia mbështet përzemërsisht rritjen e aktivitetit të këtij institucioni, i cili përfshin pjesën më të madhe të vendeve që ndodhen brenda kufijve të hapësirës gjeografike të Evropës.

Turqia, ashtu si në çdo fushë, Këshillin e Evropës e shikon si një platformë të rëndësishme dialogu edhe në çështjet e të drejtave të njeriut dhe shtetit ligjor.

Në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës nga Turqia ka 12 anëtarë kryesorë dhe 12 të tjerë rezervë, të cilët përbëjë Delegacionin e Turqisë në APKE dhe marrin pjesë rregullisht në punimet e saj.

Gjatë Sesionit Dimëror 2010 të Seancës Plenare të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, në datën 25 janar 2010, Kryetari i Delegacionit të Turqisë, Mevlyt ÇAVUSHOLLU (Mevlüt ÇAVUŞOĞLU) u zgjodh me unanimitet votash President i APKE-së. Ndërsa Drejtimin e Delegacionit të Turqisë e mori përsipër Eroll XHEBEXHI (Erol CEBECİ).

Turqia edhe në Kongresin e Autoriteteve Lokale dhe Rajonale merr pjesë me një delegacion të përbërë nga 12 anëtarë kryesorë dhe 12 të tjerë rezervë. Këtë delegacion, qysh nga data 27 maj 2008 e këtij, e kryeson Anëtari i Këshillit të Përgjithshëm Bashkiak të Stambollit nga Komuna Sulltangazi, Javuz MILDON (Yavuz MİLDON).

Kryesia e radhës së Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës, i cili përbën edhe mekanizmin vendimmarrës, një nga 3 organet themelore të organizatës, në periudhën Nëntor 2010-Maj 2011, do t’i kalojë për 6 muaj Turqisë. Ndërsa pas saj, kryesinë e radhës së Komitetit të Ministrave të KiE-së do ta marrë Ukraina.

Përparësia e Turqisë brenda Këshillit të Evropës është përcaktuar të jetë prurja e marrëdhënieve ekzistente me këtë institucion në një nivel të bazuar në mirëkuptim dhe kontribut reciprok, duke u purifikuar nga kritikat e njëanshme negative.

Lufta kundër terrorizmit dhe racizmit, përbën çështjen parësore të Turqisë në Këshillin e Evropës.

Përpjekjet e saj që Këshilli i Evropës të funksionojë në mënyrë më efikase, Turqia do t’i vazhdojë edhe në periudhën në vijim…

Burimi: TRT

Posted in BotaComments Off on 61 vjetori i krijimit të Këshillit të Evropës

Operohet David Beckham


David Beckham lëndoi themrën në ndeshjen e Milanit me ekipin Cievo, të cilin Milani e fitoi me rezultat 1:0. Ai u detyrua ti nënshtrohet operacionit. Kirurgu finlandez Sakari Orava, që operoi Beckham bëri të ditur për mediat se, “Operacioni kishte shkuar mirë, por do të duhen disa muaj rekuperimi.

Nd
ërkohë nuk ka mundësi që Beckham të marrë pjesë në kompeticionin e
qershorit”,
është shprehur mjeku.

Kampionati Botëror në Afrikën e Jugut fillon më 11 qershor dhe sic duket nuk do të shohim në fushë lojtarin anglez. David Beckham për seleksionin e Anglisë ka luajtur 115 ndeshje dhe ka shpresuar se do të bëhej lojtari i parë anglez, që ka luajtur në katër kampionate botërore të futbollit.

Posted in Bota, SportComments Off on Operohet David Beckham


Advert

Archives