Categorized | Art - Kulture, Shqiperia

Shuhet, skenografi e piktori i njohur Hysen Devolli

Është ndarë nga jeta “Piktori i merituar”, themeluesi i skenografisë shqiptare, Hysen Devolli. Ai lindi në Tiranë, më 11 gusht 1924, studioi në Bukuresht, në Akademinë e Arteve të Bukura “Nikolae Grigoresku” të Rumanisë, ku u diplomohet për Pikturë. Në vitin 1952, emërohet drejtor i Galerisë Kombëtare të Arteve dhe, më pas, drejton sektorin e skenografisë së Teatrit Popullor dhe të Teatrit të Operës e Baletit. Gjatë veprimtarisë së tij krijuese, ka realizuar me profesionalizëm të lartë rreth 300 punime në skenografi, ku përfshihen vepra të tilla si “Prefekti”, “Familja e peshkatarit”, “Mbreti Lir”, “Borana” “Traviata”, “Berberi Seviljes”, “Bernarda Alba” etj. Një krijimtari të pasur realizoi Hysen Devolli edhe në pikture, shumë nga keto vepra jane në fondin e Galerisë Kombëtare të Arteve. Ai ka dhene ndihmesen e tij artistike edhe ne filateline shqiptare, veçanërisht me portrete figurash të shquara, si dhe seti me kartëmonedhat shqiptare, të emetuara në vitin 1964. Për veprimtarinë e tij të gjatë 60-vjeçare, Hysen Devollit i janë akorduar një sërë titujsh, dekoratash e medaljesh, ai është përfshirë në Enciklopedinë botërore të skenografisë, që u botua vitin e kaluar në SHBA.

Comments are closed.

Advert

Archives