Categorized | Art - Kulture, Shqiperia

Nderroi jete Drita Pelingu, Artiste e Merituar.

Është ndarë nga jeta sot 2 tetor në Tiranë, në banesën e saj, në moshën 87-vjeçare, një nga ikonat e teatrit shqiptar, Drita Pelingu “Artiste e Merituar”.

Prej gati një viti, aktorja Drita Pelingu, ka qenë e shtruar në spital, pasi u aksidentua.

 

Në plejadën e aktorëve që themeluan Teatrin Kombëtar, Drita Pelinku është një emër i pazëvendësueshëm. Drita Pelinku do të mbahet mend jo vetëm si aktore brilante, por edhe si grua e forte! Në karrierën e gjatë mbi gjashtë dekada krijimtaria e saj artistike është e larmishme dhe përfshin tri fusha: aktrimin, regjisurën dhe pedagogjinë.

Si aktore e teatrit dhe kinematografisë numëron mbi 100 role, ndër të cilët një pjesë e madhe janë kryerole femërore të dramaturgjisë kombëtare dhe botërore. Që nga viti 1976 ajo ishte një nga pedagoget e artit skenik dhe nga më të dashurat për breza të tërë aktorësh e studentësh në dekada.

Drita Pelingu lindur në qytetin e Vlorës në vitin 1926, filloi punën si aktore profesioniste në Teatrin Kombëtar në vitin 1946. Disa nga komeditë dhe dramat e para ku ajo ka interpretuar në teatrin shqiptar. “Rëshqitja”,, “I çuditëshmi”, “Zonja e Bujtinës”, “Gratë gazmore të Uindsorit”, “Artani”,”Arturo Ui” etj.

Në kinematografi ajo u shfaq fillimisht me një rol të vogël tek “Tana” (1958), e më pas tek “Njeriu me top”, “Kur hidheshin themelet”, ku interpreton rolin e Budës, “Vajzat me kordele të kuqe”, “Radiostacioni”, “Përtej mureve të gurta”, “Fjalë pa fund”, “Shpresa”, etj.

 

Për kontributet e saj të veçanta Drita Pelinkut iu akordua nga Presidenti i Republikës titulli “Mjeshtre e madhe”, “Çmimi i Karrierës” dhe gjithashtu titulli “Artiste e Merituar”, çmimi “Ismail Qemali”, ndërsa Bordi Drejtues i Institutit Amerikan të Biografive ka ka zgjedhur ndër 500 udhëheqësit më me influencë në botë. Së fundmi, qyteti i lindjes e ka çmuar si Qytetare Nderi të Vlorës dhe Presidenti i Republikës i ka akorduar titullin më të lartë “Nder i Kombit”.

Drita Pelingu u largua duke lenë edhe një vend tjetër bosh në gjerdanin e krijuesve të artit tonë teatral shqiptar.

 

Comments are closed.

Advert

Archives